Als je geen frame ziet, klik dan hier voor de complete site

stranden  De stranden van Julianadorp, Den Helder en omgeving.

Voor de stranden maken we even een hoofdstuk apart, want De Kop van Noord-Holland heeft een 30 km lange kuststrook met de badplaatsen Den Helder, Huisduinen, Julianadorp, Groote Keeten, Callantsoog, Sint Maartenszee en Petten. Het strand is in al deze plaatsen goed bereikbaar en heeft als voordeel, dat het snel bereikt is dankzij de smalle duinstrook. Er is op het strand de mogelijkheid om te vliegeren en om te kitesurfen voor de liefhebbers en om natuurlijk te zonnebaden. Tevens is overal een reddingsbrigade actief die waakt over de strandgangers.

De kustverdediging bestaat uit een smalle, zeer kwetsbare duinenrij. Vanaf Petten wordt deze duinenrij onderbroken door de 5,5 km. lange Hondsbossche Zeewering die loopt tot Camperduin en het land bewaakt voor de Noordzee. In 2018 hebben diverse kustplaatsen de Blauwe Vlag weer uitgereikt gekregen en ook nu kregen Den Helder en Julianadorp deze vlag weer uitgereikt. Deze onderscheiding van de Europese Unie waarborgt de toerist een veilig strand, schoon zeewater en strand.


Den Helder heeft 7 km mooi breed strand en duinen. Ieder jaar is er een strandspektakel met sportieve activiteiten, optredens van artiesten en een luchtshow van de luchtmacht.
In heel de Kop van Noord-Holland is het relatief rustig op het strand en in de duingebieden. Bij Den Helder zijn de Grafelijkheidsduinen en de Donkere duinen bekendere natuurgebieden. Erboven respectievelijk ertussen liggen de Doggersplaats en de Huisduinerpolder. Op het strand kan men diverse soorten kustvogels, w.o. aalscholvers, en zelfs ook zeehonden zien.
In de duinen van Den Helder tot voorbij Camperduin kan men goed fietsen. In het kader van het Duinzoomproject worden er ook kortere fietsroutes aangelegd.
Zwemmen, duiken, vissen, (zee)surfen en vliegeren mag bij de met borden aangegeven gedeeltes. Bij het Duinzoomproject wordt ook een kanoroute aangelegd.
Honden zijn van mei t/m september van 9:00 tot 18:00 u alleen aangelijnd toegestaan. De rest van het jaar is het vrij om honden mee te nemen.
Van mei t/m oktober is paardrijden alleen voor 9:00 u en na 19:00 u. De rest van jaar is paardrijden gewoon toegestaan.
ruiters op het strand van Den Helder
De strandopgangen bij Huisduinen en Duinoord zijn verhard en dus geschikt voor gehandicapten, kinderwagens, etc. Bovendien zijn bij de strandslag Duinoord speciale rolstoelen voor op het strand aanwezig. Reserveren: 0223-621 143.
Naturisme ie toegestaan bij strandslag Falga (meest linkse opgang) linksaf richting Julianadorp tussen paal 4.09 - 5.0. Er zijn geen voorzieningen en er is zeer beperkte parkeerruimte. Paviljoen en parkeerplaats bij strandslag Zandloper. Dit is ongeveer 500 m lopen. Meer informatie over naturisme kunt u vinden op www.nfn.nl
De volgende hulpdiensten zijn aanwezig: EHBO-post, oriŽntatiepaal, reddingsbrigade.
U overnacht vlak bij de kustplaats Julianadorp aan Zee, waar inmiddels pal achter de duinen en het strand een groot aantal vakantieparken zijn gebouwd.
Omdat het strand relatief rustig is kan men altijd diverse kustvogels zien.
Men kan goed fietsen in de duinen van Den Helder tot voorbij Camperduin. In het kader van het Duinzoomproject worden er ook kortere fietsroutes aangelegd.
Surfen mag niet tussen de pieren maar wel bij het sportstrand. JetskieŽn mag niet. Gewoon vliegeren is toegestaan, maar vliegeren met stuurlijnen mag alleen in aangegeven zones en niet op het strand.
strand bij Julianadorp aan zee
Honden zijn van mei t/m oktober tussen 9:00 u en 19:00 u alleen aangelijnd toegestaan.
Paardrijden is beperkt toegestaan.
Voor gehandicapten: Bij Julianadorp zijn alle strandopgangen verhard. Juliana Beach (strandopgang no. 6) heeft strand-rolstoelen. Daarnaast is er een speciaal aangepaste camping: Noorderkust (tel.: 0223-648447).
Naakt van de zon genieten oftewel naturisme is toegestaan tussen de strandslagen Groote Keeten en Drooghe Weert, paal 8,4-9,4. Er zijn geen voorzieningen en per bus is het naaktstrand matig bereikbaar. Bij strandslag Groote Keeten is een paviljoen op 800 m en parkeerplaats op 1 km. Meer info over naturisme kunt u vinden op www.nfn.nl
De volgende hulpdiensten zijn aanwezig: EHBO-post, oriŽntatiepaal, reddingsbrigade.
Groote Keeten is een klein dorp onder Den Helder, met een breed strand en een groot bungalowpark. Toch is het er rustig genoeg om ruimte te hebben voor diverse activiteiten. Ook hier werd de Blauwe Vlag 2007 uitgereikt. Hier geldt net als voor alle andere stranden in de regio dat er vanwege de relatieve rust volop ruimte is voor een verscheidenheid aan kustvogels.
Surfen mag bij het botenstrand. Vliegeren en zwemmen mag altijd. JetskiŽn niet toegestaan.
surfertje
Honden zijn van mei t/m september tussen 9:00 u en 19:00 u alleen aangelijnd toegestaan.
Van mei t/m september is paardrijden alleen toegestaan voor 9:00 u en na 19:00 u.
Er is een invalidentoilet aanwezig.
Naturisme is toegestaan tussen strandslagen Groote Keeten en Drooghe Weert (paal 8.4-9.4). Meer informatie over naturisme kunt u vinden op www.nfn.nl
De volgende hulpdiensten zijn aanwezig: EHBO-post, oriŽntatiepaal, reddingsbrigade, zwemtoezicht.
Er is een fietsenstalling aanwezig.
Callantsoog is een echte familiebadplaats. Het dorpje ligt prachtig in de duinen pal bij het strand en heeft een winkelcentrum dat in het hoogseizoen dagelijks, dus ook Ďs zondags, en ís avonds is geopend. Verder zijn er enkele strandpaviljoens en is het nabijgelegen naaktstrand het oudste van Nederland. In de directe omgeving van Callantsoog en het vlakbij, iets zuidelijker, gelegen Sint Maartenszee zijn verschillende campings en vakantiewoningen. Het strand is het breedste en witste van Nederland.
Ook in 2007 ontving het strand van Callantsoog de Blauw Vlag 2007.
Tussen Callantsoog en Sint Maartenszee ligt in de duinen het natuurgebied het Zwanenwater. Dit gebied is erg vochtig en daardoor rijk aan typerende planten zoals de rietorchis, waterdrieblad en parnassia. Ook komen hier veel weide- en moerasvogels. De lepelaar broedt hier zelfs. Voor een prachtig uitzicht kunt u het Seinpostduin beklimmen.
(Zee-) surfen toegestaan vanaf het botenstrand. JetskiŽn niet toegestaan.
Honden zijn toegestaan. Van mei t/m september van 7:00 tot 19:00 u alleen aangelijnd.
Paardrijden is toegestaan. Van mei t/m september alleen voor 9:00 u en na 19:00 u.
Naturisme: Vanaf strandslag Kiefteglop richting Sint Maartenszee, dit is tussen paal 14,5 en 16,8 (tussen Callantsoog en St. Maartenszee ter hoogte van het Zwanenwater). Er is bij de noordgrens van het strand een strandpaviljoen aanwezig . Per bus matig bereikbaar (bushalte op 300m van parkeerplaats). Parkeerplaats t.o. strandslag Kiefteglop 200m van de weg af op 1 km vanaf de noordgrens. Meer informatie over naturisme ? Kijk op www.nfn.nl
De volgende hulpdiensten zijn aanwezig: EHBO-post, reddingsbrigade paal 13, zwemtoezicht.
Er is een fietsenstalling aanwezig.
Petten: het strand ten noorden van dit na de oorlog volledig herbouwde dorp is een echt familiestrand met alle voorzieningen die daarbij horen. Het dorp is redelijk groot vanwege het nabijgelegen ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland), de grootste werkgever in de regio. Aan de zuidkant van het dorp begint de dijk de Hondsbossche zeewering en is geen strand.
Ook dit straand ontving de Blauwe Vlag 2007.
De Pettemer duinen hebben natte (zoetwater) duinvalleien met zeldzame plantensoorten en zeker vijftig broedvogelsoorten. Het in de Pettemerduinen gelegen ECN-terrein is afgerasterd en biedt daardoor (zeldzame) meeuwensoorten een veilig broedgebied.
Fietsen is mogelijk aan de zeezijde van de Hondsbossche zeewering.
U kunt zeevissen bij de dijk. (zee)Surfen is toegestaan mits men zich meldt bij de reddingsbrigade en met zwemvest.
Honden zijn vanaf mei t/m september tot 19:00 u alleen aangelijnd toegestaan. ís Avonds mogen ze los.
Paardrijden is van mei t/m september na 19:00 u toegestaan. Overige periode geen beperkingen.
Ter hoogte van het Zwanenwater is een naaktstrand op ongeveer een kilometer lopen vanaf Petten. Meer informatie over naturisme kunt u vinden op www.nfn.nl
De volgende hulpdiensten zijn aanwezig: EHBO-post, reddingsbrigade.
Er is een fietsenstalling aanwezig